Norbert Niederkofler – mistrz kuchni z Południowego Tyrolu

Norbert Niederkofler pochodzi z małej doliny w prowincji Bolzano/Bozen Valle Aurina, gdzie mieszkał jego ojciec. Właśnie tam Norbert zaraził się miłością do domowej kuchni i południowotyrolskich produktów.
Pierwsze szlify kucharskie Niederkofler zdobywał w Niemczech, następnie uczył się w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Austrii, aby wrócić do Niemiec, gdzie pobierał nauki u wielu legendarnych szefów kuchni, m.in. Jörga Müllere czy Eckarta Witzigmanna. Norbert mieszkając już we Włoszech gotował również u Nadii Santini. W 1994 r. dołączył się do zespołu Rosa Alpina, w którym rozpoczął swoją karierę, aby całkowicie odnowić restaurację, otwierając w 1996 r. lokal St. Hubertus.

Kiedy miałem 18 lat przyświecał mi wielki cel: chciałem zobaczyć świat. Ale miałem też drugi, dużo skromniejszy: chciałem zostać szefem kuchni. Dzięki dyscyplinie udało mi się połączyć te dwa życzenia. Doświadczałem wzlotów i upadków. Mój sukces zawdzięczam sprecyzowanym pomysłom i celom oraz temu, że zawsze poddaję w wątpliwość swoje umiejętności i staram się zachować skromność. Dzisiaj, zarabiam na życie robiąc to co uwielbiam, ponieważ moja profesja to także moje hobby i filozofia życiowa

– opowiada Niederkofler.

Wielokrotnie nagradzana restauracja hotelu Rosa Alpina bierze nazwę od Św. Huberta, patrona myśliwych. Znajduję się w niej zaledwie kilka stołów i od wejścia można poczuć gościnność, typową dla tych okolic. Szef kuchni, silnie związany z tradycją swego kraju, osobiście dogląda każdego klienta, co sprawia, że na chwilę można zapomnieć, że jest to wykwintne miejsce wyróżnione nie jedną, ale dwie gwiazdki Michelin.

Ślady pochodzenia Niederkoflera można znaleźć w każdej jego potrawie – osobiście dobiera wszystkie składniki dań, starając się by jak najwięcej z nich pochodziło z Południowego Tyrolu. Jego pasja do lokalnych produktów jest widoczna w ekscytujących kombinacjach składników i starannym doborze technik gotowania.

W menu nazwom wszystkich dań Niederkoflera towarzyszą daty ich stworzenia. Tak więc na przykład przy niezwykłej przekąsce „foie gras z creme brulee i zielonym jabłkiem” widnieje data 2011. Innymi popisowymi daniami, o których nie można nie wspomnieć są „Risotto z igieł sosnowych podawane z delikatnie wędzoną piersią z perliczki” (1999 r.) oraz „Filet z sarny z wiśniami Balsamico, cannolo nadziewane musem z kardamonu i gnocchi z ricotty” (2007 r.).

Znaczniki

Podobało się? Doceń proszę atrakcyjne treści i kliknij:

Dodaj komentarz

Zobacz także

Inne artykuły

katarzyna ostrowska

CARV 2 – jak zmienił się ten gadżet?

Wiosną miałam okazję przetestować CARV – innowacyjny produkt, który analizuje technikę jazdy narciarza w czasie rzeczywistym. Artykuł o tym, jak przebiegały testy, jakie możliwości daje to „inteligentne” urządzenie oraz co możemy

10 grzechów polskiego narciarstwa

Grzech 2. – komercjalizacja klubów narciarskich

Jeżdżąc po polskich zawodach mogłoby się wydawać, że nie mamy co narzekać na napływ nowych zawodników w przyszłości. Frekwencja uczestników rośnie, a niektóre klub przyjeżdżają wręcz autobusami pełnymi dzieci, które później z większym

azs winter cup

AZS WC: Awaryjna zmiana miejsca i medale debiutantów

Maja Chyla (UJ Kraków) zwyciężyła w obu konkurencjach inauguracyjnych zawodów AZS Winter Cup 2024/2025. Wśród mężczyzn złoto w gigancie wywalczył debiutant Kamil Koralewski (UEK Kraków), a w slalomie najszybszy był

katarzyna ostrowska

CARV – czy ten gadżet jest dla ciebie?

W dobie nowoczesnych technologii pojawił się produkt, który może znacznie przyspieszyć proces nauki jazdy na nartach.CARV to innowacyjne rozwiązanie, które zyskuje na popularności i może być ciekawym wyborem zarówno dla początkujących,jak

10 grzechów polskiego narciarstwa

Grzech 1. – wczesna rywalizacja sportowa wśród dzieci

Od wielu lat w Polsce obserwujemy wzrost liczby startujących małych dzieci na zawodach i może nie byłoby w tym nic złego, gdyby rywalizacja ta była traktowana w luźny i bardziej zabawowy sposób. Dochodzi jednak do sytuacji,

Newsletter

Dołącz do nas – warto

Jeśli chcesz dostawać informacje o nowościach na stronie, nowych odcinkach podcastu, transmisjach live na facebooku, organizowanych przez nas szkoleniach i ważnych wydarzeniach oraz mieć dostęp do niektórych cennych materiałów na stronie (np. wersji online Magazynu NTN Snow & More) wcześniej niż inni, zapisz się na newsletter. Nie ujawnimy nikomu tego adresu e-mail, nie przesyłamy spamu, a wypisać możesz się w każdej chwili.