Podobnie do wszystkich Włochów, mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich. W rezultacie tę alpejsko-śródziemnomorską różnorodność widać w menu miejscowych restauracji, gdzie wszystkim posiłkom towarzyszy serdeczna atmosfera, niezależnie czy jest to przytulne górskie schronisko czy elegancka restauracja.
18 gwiazdek Michelin
W najnowszym wydaniu cenionego na całym świecie przewodnika gastronomicznego Michelin 2010 znajdziemy aż 15 restauracji, którym w sumie przyznano 18 gwiazdek. W 2009 liczba dotychczasowo posiadanych gwiazdek zwiększyła się o trzy. Dzięki temu Południowy Tyrol na region, który pod względem ilości gwiazdek, nie ma sobie równego w całych Włoszech.
Najnowsze wydanie przewodnika przedstawia m.in. drugą już restaurację mogącą poszczycić się dwoma gwiazdkami Michelin: do dwugwiazdkowej restauracji St. Hubertus w hotelu „Rosa Alpina” w miejscowości San Cassino w regionie Alta Badia, prowadzonej przez szefa kuchni Norberta Niederkofler, dołączyła teraz restauracji „Trenkerstube” w hotelu „Castel” w miejscowości Tirolo/Tirol niedaleko Merano, która posiadała tylko jedną gwiazdkę. Kolejne trzy punkty na południowotyrolskiej mapie restauracji mogących poszczycić się gwiazdkami Michelin, to: „Sissi” w Merano/Meran; „Castel Fragsburg „, także w Merano oraz „Kleine Flamme” w Vipiteno/Sterzing leżące na północy Południowego Tyrolu.
Jednocześnie autorzy Przewodnika Michelin potwierdzili, że wszystkie restauracje, którym przyznano gwiazdki w 2009, zachowały bardzo wysoki standard usług.
Południowotyrolskie restauracje, które mogą poszczycić się przyznanymi gwiazdkami (a jest ich już 18), porozrzucane są po całym regionie. Alpejska kuchnia w ich wykonaniu do prawdziwy rarytas doceniany na całym świecie.
Okolice miasta Merano, znane ze śródziemnomorskiego klimatu, to teraz największe skupisko restauracji z gwiazdkami Michelin. Dwie gwiazdki przyznane restauracji „Sissi” zdeklasowały dotychczasowego lidera, czyli region Alta Badia (Dolomity), w którym znajdują się cztery restauracje, wśród nich dwugwiazdkowa restauracja Hubertus.
Potrawy
Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. „Schlutzkrapfen” (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), kiszona kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem, z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską potrawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone (speck) oraz zupa winna i dania z makaronu. Wśród deserów znajdziemy ciastka z owocami, np. struclę z jabłkami lub gruszkami, orzechami i rodzynkami.
Owoce
Długi i bujny okres wegetacji w Południowym Tyrolu sprawia, że ten region może poszczycić się uprawami jabłek, winogron oraz kasztanów. Pokrywa on jedną dziesiątą całkowitej produkcji jabłek na świecie.
Wino
Ci z Państwa, którzy nie gardzą dobrym winem, zgodzą się z faktem, że Południowy Tyrol ma dużo do zaoferowania w tej dziedzinie. Jest to jeden z najmniejszych regionów Włoch produkujących wino – produkcja pokrywa tu zaledwie 0,7% włoskich win. Godne uwagi jest jednak to, że 98% win jest produkowanych zgodnie z surowymi wymogami DOC (Denominazione di Origine Controllata, podobnymi do francuskiego Appellation Controlée).
„Trzy kieliszki” (wł. „Tre Bicchieri”) to nagroda przyznawana przez prestiżowy włoski przewodnik win „I vini d’Italia”, wydawany przez Gambero Rosso oraz organizację Slow Food. W 2010 roku nagrodę przyznano 27 rodzajom win z Południowego Tyrolu. Sędziowie zdecydowali, że lokalne wina Południowego Tyrolu takie jak Lagrein, Gewürztraminer i Vernatsch są godne szczególnej uwagi. Na liście znajdziemy również takie wina jak Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz wina deserowe. Pomimo że Południowy Tyrol może się poszczycić jedynie skromnymi 50 tysięcy ha upraw i produkuje jedynie 350 tysięcy hektolitrów (4,7 mln butelek) wina rocznie, prowincja ta posiada ponad 7% win nagradzanych „trzema kieliszkami”.
Nasiona winogron, znalezione w warstwie ziemi pochodzącej z epoki żelaza, świadczą o liczącej ponad 300 lat tradycji hodowli wina w Południowym Tyrolu. Dziś region ten oferuje szeroki wybór gatunków imponujących win, począwszy od mocnych czerwonych win z winogron kwitnących w gorących, dolnych partiach winnic, aż do eleganckich białych win, które przeważnie kojarzą się w Europą Północną.
Ta unikalna różnorodność wynika z geograficznego usytuowania Południowego Tyrolu. Położenie sprawia, że większość zboczy jest skierowana na południe, a ich wysokości są różne – od gorących dolin do chłodnych stoków sięgających 1000 m. Środkowy grzbiet Alp jest barierą chroniącą przed zimnym frontem atlantyckim. Pozwala to ciepłemu powietrzu wypełnić doliny zarówno latem jak i jesienią. W rzeczywistości Południowy Tyrol to ponad 300 słonecznych dni w roku. Ten wyjątkowo ciepły klimat połączony z dostatkiem świeżego powietrza, krystalicznie czystą wodą i ziemią bogatą w sole mineralne, a chłodne noce gwarantują optymalne warunki do produkcji wyjątkowo dobrego wina.
Jedynie mała cześć obszaru Południowego Tyrolu może być wykorzystana do celów rolniczych: jedna dziesiąta leży na wysokości poniżej 800 m n.p.m. To tutaj, w niższych częściach gór i w poprzek falistych wzgórz upstrzonych zamkami i fortecami, rośnie 20 odmian winogron na 12 350 akrach winnic produkujących 35 mln litrów wina rocznie. Dodatkowym plusem jest fakt, że dzięki temu, że zbocza są tak strome, wszystkie południowotyrolskie winogrona są zbierane ręcznie. By dowiedzieć się więcej o winach z tego regionu zapraszamy na stronę www.southtyrolwine.it.
Törggelen
„Törggelen” to nazwa południowotyrolskiej tradycji, nakazującej jesienią, w okresie od początku października do pierwszych dni grudnia wybrać się do wiejskiej gospody, aby w gościnnym, rustykalnym wnętrzu spożywać sezonowe przysmaki i raczyć się smakiem młodego wina. Gospody otwierają dla wędrowców swoje „Stuben” – izby pokryte drewnem – oferując im sok z winogron („Siasser”) oraz młode wino („Nuien”) produkowane we własnych winnicach, do tego speck, prażone kasztany oraz dania z bogatej kuchni Południowego Tyrolu.
Międzynarodowy Festiwal Wina w Merano
Co roku w listopadzie w mieście-spa Merano/Meran odbywa się festiwal, podczas którego spotykają się producenci wina z całego świata. W tym samym czasie odbywają się Culinaria Food Tastings. Więcej szczegółów na www.gourmetsi.com